Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A reformáció távlatai az egyházak és a világ jövőképében

2017.11.13

A reformáció távlatai az egyházak és a világ jövőképében

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Adámi Mária
Celldömölk – Az egyház pozitív jövője az, ha a lutheri tanítást figyelembe véve a személyes megszólításra és a Szentírásra támaszkodik – így foglalható össze az Útközben a reformáció sorozat első fórumbeszélgetésének üzenete.

Izgalmas beszélgetés résztvevői lehettek azok, akik a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előadótermébe ellátogatva a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület és a Vasi Egyházmegye szervezésében megvalósult Útközben a reformáció című fórumbeszélgetés első disputáján vettek részt. Pángyánszky Ágnes evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője, Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Kamarás István OJD író, szociológus, akadémiai doktor ült egy asztalhoz, hogy a reformáció múltjából kiindulva az egyház mai lehetőségeit keresse.

A rendezvénysorozat fővédnöke, Szemerei János püspök köszöntését követően a beszélgetőtársak a reformáció korát, Luther bátorságát idézték fel, majd a reformáció hatástörténetének vázlatos ismertetése révén rámutattak, hogy az egyház megújulása miként hatott a gazdaságra, a családképre, a filozófiára és a kultúrára.

A dispután szó volt a II. Vatikáni Zsinatról is, mely – mint ahogyan Kamarás István fogalmazott – a katolikus egyház reformációjának is felfogható. Az ökumené kérdéskörében a disputapartnerek kiemelték a 2016. október 31-én a svédországi Lundban bűnbánati liturgia keretében létrejött találkozót, ahol a római pápa és a Lutheránus Világszövetség elnöke átölelte egymást.

A beszélgetésen Hafenscher Károlytól elhangzott, hogy az ökumené kérdésében a reformáció ötszázadik évfordulóján fontos észrevennünk, hogy bűnbánattal is szükséges a múltra tekintenünk, ugyanis minden felekezet vonatkozásában igaz, hogy voltak olyan kezdeményezések, melyek nem a krisztusi üzenet szeretetén, hanem a másik ellen szóltak. Pángyánszky Ágnes az ökumené vonatkozásában hangsúlyozta, hogy a közeledés mellett fontos a saját identitás megfogalmazása, vagyis az ökumenében ne vesszenek el azok a teológiai értékek, melyet az egyes felekezetek képviselnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.