Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Publicisztika

Cikkek

Kamarás istván OJD: A sorstalanság teodiceája

2016.04.30

Kamarás istván OJD: A sorstalanság teodiceája

IN: Egyházfórum. Világ-nézet

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Publicisztika | Hozzászólások: 0

Kamarás István OJD: A szőlőmunkások 2.0

2016.03.19

Kamarás István OJD:
A szőlőmunkások 2.0
(Mt 20,1-16)
In: Egyházforum — Más-kép. ( http://www.egyhazforum.hu/index.php/mas-kep/382-szolomunkasok)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Publicisztika | Hozzászólások: 1

Kamarás istván OJD: Ruganyosság és emberség

2015.10.01

Kamarás István OJD: Ruganyosság és emberség

In: www.egyhazforum.hu/index.php/vilag-nezet/353-ruganyossag

 

Boross tanár úrnak Ruganyos volt a gúnyneve.  A ruganyosságosságot - okkal, joggal - tőlünk, ötödikes-hatodikos osztályától követelte. Ő maga nagyon törékeny volt. És nagyon szegény. Mindegyik ruhadarabja a más-más tanártérsától származott, s mint általában a szegény embereken, rengeteg réteg ruha volt rajta télen-nyáron. Állítólag neves őszibarack-nemesítő volt, akit éppen a Micsurin-korszak kárhoztatott arra, hogy növénytant tanítson nekünk, osztályfőnökként pedig ruganyosságot és emberséget. Ez utóbbit mindig ordítva. Engem nagyon szeretett, s mint nemesített gyümölcsöt magával vitt a családlátogatásokra. Jó néhány osztálytársam a mintapéldány előtt kapott verést. Másnap meg én tőlük. Az osztályfőnöki órák még kuszábbak, áttekinthetetlenebbek és reménytelenebbek voltak, mint a szaktárgyiak. Kivéve azokat az ihletett pillanatokat, amikor a sok-sok réteg kabát, mellény, szvetter alól - bizonyítva, hogy a Ruganyos nem csak afféle hagymahéj - előkerült a lényeg, egy gyűrött papírdarab, és arról felolvastatott egy vers, ezúttal halkan, a végén felzokogva.

            Hetedikre eltűnt Boross tanár úr. Elmegyógyintézetbe? Kutatóintézetbe? Csak találgathattuk. Immár teljesen normális osztályfőnökök vittek tovább minket egészen a gimnáziumig. Húsz éves koromban, amikor egyetem helyett a Fővárosi Épületszerelőipari Vállalat segédmunkásaként a Köbölkúti iskola kazánházában tettem-vettem, úgy érzetem, elérkeztem a mélypontra, s rettenetesen sajnáltam magam. Ekkor furcsa - valahonnan ismerős - zsivaj ütötte meg fülemet, ugyanis még ezen a szinten is folyt oktató-nevelő tevékenység: itt, a pokol legfelső bugyrában volt a politechnika terem. Kiderült, nem is az alapzsivaj, hanem az azt túlharsogó próbálkozás volt ismerős: Boross tanár úr hangja. És abban a pillanatban nyílt is az ajtó. Ő maga volt, méghozzá a mélypontján. Immár csak a hangja - vagy inkább csak visszajáró szelleme - a sok-sok réteg ruha alatt. Kérlelhetetlenül megismert, a nyakamba borult, s könnyes szemmel ismételte: "Ugye, megmondtam, hogy te még sokra viszed!" 

            Az ember- és erkölcstannal házalva az utóbbi évtizedekben sok-sok iskolában megfordultam. Főleg igazgatói és tanári szobákban, olykor azonban körbevittek, ilyenkor a zsivajra füleltem, s Boros tanár úrra. Vártam őt - még talán vágytam is - bibét s porzót rajzolni, ruganyosságot és emberséget harsogni, embert faragni, verset mondani, egyszóval kísérteni szellemét, ami ránk férne. A ruganyosság (ha tetszik, rugalmasság, nyitottság, nagyvonalúság, nagylelkűség) és az emberség (ha tetszik, nagy E-vel), melyek egyaránt hiányoznak az iskolából, a közéletből, az egyházi világból, idelent és odafent. Amióta az Ember-, erkölcs- és társadalomismeretet odafent elkeresztelték Erkölcstannak és Etikának, még jobban hiányzik a ruganyosság. Ez utóbbi abban az értelemben, hogy „Hatalmas a gyöngédség, és semmi az erő”, ahogyan a stalkertől hallhatjuk Tarkovszkij Zónájában, nagyon hasonlóképpen, amint Lao-ce, Szalézi Szent Ferenc és a Biblia is mondja. A stalker pedig így folytatja: „A merevség és az erő a halál útitársai, a hajlékonyság és a gyöngeség az élet frissessége. Ezért, ami megmerevedett, nem győzhet.” Ezek szerint „országosan” vesztésre állnánk? Amíg a borostanárurak, a stalkerek, a ruganyosak és az emberségesek felbukkannak az alagsorban, a zónákban, a templomokban, a parlamentben, az osztálytermekben, addig még a győzelem sem reménytelen.

 

Kamarás István OJD

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Publicisztika | Hozzászólások: 0

Kamarás istván OJD: Pápai kezdőrugás

2015.09.19

Kamarás István OJD: Pápai kezdőrugás

In: egyhazforum.hu/index.php/vileg-nezet

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Publicisztika | Hozzászólások: 0

Kamarás István OJD: Olykor belép valaki

2015.08.23

Kamarás István OJD:
Olykor belép valaki
In: www.egyhazforum.hu/index.php/vilag-nezet/339

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Publicisztika | Hozzászólások: 0

Kamarás István OJD: Ásotthalom

2015.08.23

Kamarás István OJD
Ásotthalom 1981 és 2015
In: http://www.egyhazforum.hu/index.php/vilag-nezet

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Publicisztika | Hozzászólások: 0